A l’acte de presentació, després de l’alcalde va parlar en Ricard Carreras, del Centre Tecnològic Beta de Vic, per donar informacions tècniques. Va començar excusant-se per no haver preparat una presentació (no es pensava que hi hauria tanta gent), i va parlar dels punts següents (es pot escoltar l’àudio sencer aquí):
- En la seva opinió és molt positiu que la planta sigui pública, perquè garanteix que els interessos siguin per al poble. I perquè si no es fes pública, la vindrien a fer privada.
- Considera que moltes de les coses que havia dit l’alcalde són molt positives.
- És imprescindible que els residus que entrin a la planta siguin locals, perquè si n’han de venir de fora és una amenaça.
- La ciutadania de Moià hem d’exigir que el digestat (la massa de sòlids i líquids que queda després de la digestió anaeròbia per la qual es genera el biogàs) es tracti de manera correcta.
- Hi ha moltes mesures per evitar al màxim possible les males olors que pugui produir la planta.
- Els purins ara ja existeixen, disseminats per les granges, i fan pudor (contenen amoníac i metà). És un gran avantatge que se centralitzin a la planta.
- El funcionament de la planta és el següent: els residus entren al digestor (un tanc amb cúpula) i s’hi estan 20-30-60 dies, durant els quals hi ha una digestió anaeròbia (microorganismes que actuen en absència d’oxigen) per la qual es va formant biogàs. El biogàs està format per aproximadament un 80% de metà (que és exactament el mateix que el gas natural) i un 20% de CO2.
- Del biogàs se’n poden fer dues coses: cremar-lo en un sistema de cogeneració pel qual s’obté aigua calenta i electricitat (això és el que està previst fer aquí i en la seva opinió és el que ens convé més), o bé extreure’n el CO2 i usar el metà resultant (biometà) de la mateixa manera que s’usa el gas natural. Molta producció actual el tracta d’aquesta segona manera.
- La transició energètica és clarament indispensable i ha de consistir principalment en l’electrificació. Però alguns dels usos dels combustibles fòssils no es podran electrificar fàcilment, com ara la circulació de camions, per a la qual serà important el biometà.