Volum de sacrificis i transport
A l’escorxador s’hi sacrifiquen 2.600 porcs cada dia, segons va dir Teòfil Camí a la xerrada que va fer a Les Faixes el 26 d’abril.
Segons l’autorització ambiental de la Generalitat, de l’escorxador en poden sortir 117,4 tones de carn de porc cada dia. Per tant, com que segons l’Informe Anual del Sector Porcí 2022 el pes mitjà de porc d’entrada són 114,7 kg i de cada porc se’n perd un 21,3% en residus o altres usos, l’escorxador està autoritzat a matar uns 1.300 porcs diaris; la meitat dels que mata. La Generalitat també autoritza a sortir de l’escorxador 6,6 tones diàries d’altres carns, entre boví, oví i cabrum.
Interpel·lat a la xerrada per la diferència entre la quantitat autoritzada i la real, Camí va respondre que és perquè utilitza l’autorització per produir altres carns per produir carn de porc. Desconeixem si està permès “convalidar” una autorització per l’altra, però en tot cas seria per 6,6 tones de carn, un 5,6% de la permesa. Com a mínim podem dir, doncs, que l’escorxador produeix pràcticament el doble de carn de la permesa.
Camí també va dir que cada camió transporta 200 porcs, de manera que cada dia arriben al Polígon 13 camions i en marxen uns altres 13.
Relació amb Moià i la comarca
Segons va dir l’alcalde de Moià en una xerrada sobre sequera a principis de l’estiu del 2023 en resposta a una pregunta del públic, l’escorxador consumeix un 25% de l’aigua potable subministrada a tot el poble. Segons va dir Teòfil Camí a l’entrevista a Ràdio Moià, en consumeix un 20%-25%.
Dels porcs que se sacrifiquen a Moià, com a màxim el 18% podrien ser criats al Moianès, una xifra que s’obté a partir dels càlculs següents: segons el Registre d’Explotacions Ramaderes de la Generalitat, les granges del Moianès tenen capacitat per a 42.925 porcs d’engreix. Segons l’Informe Anual del Sector Porcí 2022, el temps mitjà d’engreix són 138,7 dies. Per tant, les granges del Moianès de mitjana duen a sacrificar com a màxim 112.961 porcs l’any. Suposant que tots es duguessin a Moià i que l’escorxador només treballi els dies laborables (247 l’any), i sabent que mata 2.600 porcs diaris, obtenim que només un 18% dels porcs que s’hi escorxen poden provenir del Moianès.
I al Moianès s’hi podria consumir com a màxim un 0,23% de la carn que surt de l’escorxador. Partint de les xifres de sacrificis/dia, dies de treball, pes mitjà de porc d’entrada i % de merma per porc que ja hem vist, s’obté que de l’escorxador en surten 57.960.688 quilos anuals de carn. L’Informe Anual del Sector Porcí 2022 també diu que de mitjana mengem anualment per cap 9,34 kg de carn de porc al tall (sense processar). La població al Moianès és de 14.668 persones (xifra Idescat 2023), de manera que el consum de carn de porc al tall és de 136.999 quilos: un 0,23% de la que surt de l’escorxador (que no té perquè ser venuda a les carnisseries del Moianès). Si s’hi afegeix el consum de carn de porc processada s’arriba al 0,4%.