Vés al contingut

Proteccions a la biodiversitat, territorial i cultural

Biodiversitat

La ubicació proposada per la planta de biogàs conté una important població de Salvia valentina, una planta protegida i catalogada com a vulnerable, i és un important corredor de fauna salvatge.

Protecció territorial

El Pla Territorial parcial de les Comarques Centrals (PT, aprovat el setembre del 2008) classifica tots els terrenys a banda i banda del Polígon del Prat com a sòl de “Protecció Territorial d’interès agrari i/o paisatgístic”, una categoria que s’atorga a àmbits d’interès agrícola o que incorporen valors paisatgístics significatius que convé mantenir com a espais no urbanitzats estructuradors de l’ordenació del territori. Pel cantó sud del Polígon, la protecció arriba fins a La Fàbrega. Es pot veure el plànol detallat aquí (triga a carregar-se perquè conté molta informació cartogràfica).

És per aquest motiu que, el 2016, la Comissió Territorial d’Urbanisme de la Catalunya Central, a l’informe sobre l’Avanç del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) que li havia tramès l’Ajuntament de Moià, va descartar qualsevol creixement del Polígon Industrial del Prat, a excepció que alguna activitat concreta requereixi d’una ampliació per garantir la seva continuïtat.

Segons el PT, els terrenys classificats com a sòl d’interès agrari o paisatgístic es poden urbanitzar només per dos motius:

  • Per extensió d’àrees urbanes amb estratègies de creixement moderat o mitjà, de canvi d’ús i reforma o de millora i compleció.
  • Excepcionalment, i amb especial consideració del valor del lloc que es proposa transformar, de les alternatives possibles i de la integració paisatgística necessària, actuacions d’interès territorial no previstes pel Pla.

En el cas que ens ocupa, se’n podria autoritzar la urbanització pel primer dels motius. L’Avantprojecte de modificació del PGOU promogut per l’escorxador considera que el Pla Territorial podria admetre les edificacions previstes sempre acceptant que l’interès paisatgístic de l’entorn és relatiu i fent atenció a la pròpia integració paisatgística de les noves edificacions proposades. [.. La proposta allunya] les actuacions de la carretera C59, i de les visuals que des d’aquesta es poden produir, per tal de propiciar una “barrera verda” entre aquesta via principal i l’àmbit de nova urbanització.

D’altra banda, el PT també estableix que per tal que una proposta de modificació sigui reconeguda com d’interès territorial (i per tant pugui ser autoritzada) s’ha de complir, entre altres coses, el següent:

  • Que la proposta aporti millores per al territori en termes d’equipament, medi ambient, desenvolupament econòmic, projecció internacional, cohesió social o qualitat de vida.
  • Que la proposta proposi solucions ambientals satisfactòries a les necessitats d’accés, en funció dels fluxos previsibles i de provisió de serveis d’aigua, energia, telecomunicacions i eliminació de residus, i adequades per al manteniment o la restauració de la funcionalitat ecològica global de l’entorn en el qual es desenvolupi.

L’Avantprojecte considera que la proposta de l’escorxador compleix aquestes condicions.

Protecció cultural

D’altra banda, el castell de Castellnou de la Plana, un edifici gòtic i renaixentista molt vinculat a la història de Moià i molt proper als terrenys que es volen requalificar, està catalogat des del 1993 com a Bé Cultural d’Interès Nacional (la màxima categoria de protecció a Catalunya). De fet estrictament no és un castell sinó un molí fortificat, l’únic de Catalunya que es conserva en perfecte estat.

L’octubre del 2023, el govern de la Generalitat va delimitar una àrea de protecció a l’entorn del castell per tal d’evitar que l’alteració d’aquest entorn, entès com l’espai que dona suport ambiental al bé, pugui afectar els valors, la contemplació o l’estudi del monument històric. La protecció, que també inclou el subsol, permetrà controlar les intervencions urbanístiques o d’altres tipus que s’hi puguin planejar en el futur.

La línia de punts indica el contorn de l’àrea protegida

Segons ha informat El 9 Nou, l’Ajuntament de Moià ha presentat un recurs per revisar aquesta protecció per diversos motius, entre els quals hi ha que limita les actuacions al vial d’accés al Polígon, que segons ha al·legat l’Ajuntament “és susceptible de canvis estructurals”, o que la protecció no condicioni projectes que el govern municipal descriu com a claus per al futur del poble.