Per regularitzar el Polígon del Prat

Per resoldre la irregularitat històrica del Polígon cal posar-hi zona verda i equipaments. La manera prevista pels acords entre l’alcalde i el propietari de l’escorxador és posar-les a les àrees pintades de colors en el plànol de l’esquerra; també hi ha prevista una àrea per a “aprofitament mig”, que sembla que vol dir que podria ser usada per altres empreses del Polígon.
Per què això pogués ser així caldria requalificar aquestes àrees com a sòl industrial. Tal com s’explica en aquesta pàgina, actualment aquest terreny és rústic i té una Protecció Territorial que no permet modificar-ne el paisatge. I és al costat del Bé Cultural d’Interès Nacional de Castellnou de la Plana.

En aquest segon mapa està pintada de color blau tota l’àrea de colors del plànol anterior, i de color rosa (una mica mal pintat) els terrenys de sòl industrial que urbanísticament ja formen part del Polígon del Prat i que no estan edificats, llevat que a la porció de dalt hi ha dues naus en venda des de fa anys i a la de sota seu hi ha les construccions del que havia estat una granja de porcs, abandonada fa dècades. En aquest plànol estan ben dibuixades les parcel·les, i hi figuren els m2 de cadascuna.
Les àrees de color rosa sumen 25.966 m2, i la de color blau 22.256 m2. És a dir, el Polígon ja disposa de superfície en desús que es pot utilitzar per regularitzar-lo; en concret, un 17% més que la prevista en l’acord entre l’alcalde i el propietari de l’escorxador.
Regularitzant a partir de les àrees de color rosa Moià no perdria paisatge, i la gestió administrativa seria molt més senzilla (no cal alterar el Pla General d’Ordenació Urbanística, no cal requalificar, no cal buscar exempcions a la Protecció Territorial).
Igual que l’àrea blava, les àrees de color rosa són de propietat privada, i les parcel·les pertanyen a diferents propietaris. El Ple municipal podria acordar parlar-hi i negociar per explorar aquesta alternativa.
De fet, les dues porcions més grans de les àrees de color rosa corresponen al que en la modificació del PGO que l’Ajuntament va fer el 2002 s’anomenaven UA2 i UA3 (es pot veure en aquest plànol, hi ha els números “2” i “3” encerclats). Sobre aquestes dues porcions, el projecte actual d’ampliació només en diu això: Les Unitats d’actuació 2 i 3, queden fora del present anàlisi per tractar-se de zones pendent de desenvolupar, i per tant que quan es propicií el seu desenvolupament es farà d’acord a les directrius definides en el document de modificació de PGO que les definia.
Per obtenir electricitat renovable
Fer-ho a partir d’energia fotovoltaica. Posant plaques a les teulades ben orientades de Moià es pot generar 6,6 vegades l’electricitat que generaria la planta de biogàs.
Per igualar la producció elèctrica de la planta n’hi hauria prou amb posar plaques FV en un 15% de les teulades del municipi.

Fonts de les dades:
La generació de la planta de biogàs s’obté suposant que estigués funcionant ininterrompudament durant un any (tot i que de tant en tant s’ha de parar per netejar), i tenint en compte que la subvenció Next Generation que se li ha concedit l’autoritza a tenir una potència elèctrica de 1.024,28 kW.
El consum elèctric de Moià s’ha obtingut del portal de Dades obertes de la Generalitat.
La generació potencial de Moià és suposant que es posen plaques fotovoltaiques a totes les teulades ben orientades (hi estan un 92% de totes les teulades). La font de la xifra és el mapa Potencial fotovoltaic a la província de Barcelona, elaborat pel SITAC – Sistema d’Informació Territorial d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. La xifra es va baixar d’aquest mapa el 2023; actualment el mapa no funciona bé i ja no se’n poden obtenir dades per municipi.
Per gestionar els residus orgànics
Instaurar un sistema de recollida porta a porta dels residus per tal d’obtenir una brossa orgànica sense materials impropis, i dur aquesta brossa i la resta de residus orgànics (indústria alimentària, restes de poda i jardineria, residus forestals) a una planta de compostatge a la qual només hi entrin residus orgànics per tal d’obtenir compost de qualitat, per adobar els camps retornant-hi la matèria orgànica que en vam treure quan vam collir-ne les plantes.
Promoure el compostatge domèstic i el comunitari, que de fet són la primera opció que proposa la Llei de Residus 7/2022 (estatal) per als residus orgànics: Las entidades locales, para el cumplimiento de lo establecido en el artículo 25, adoptarán las medidas necesarias para la separación y el reciclado en origen de los biorresiduos mediante su compostaje doméstico y comunitario, en especial en entidades locales cuya población sea inferior a 1000 habitantes.
El que diu l’article 25 és que los residuos se recogerán por separado y no se mezclarán con otros residuos u otros materiales con propiedades diferentes, i que se deberán priorizar los modelos de recogida más eficientes, como el puerta a puerta o el uso de contenedores cerrados o inteligentes que garanticen ratios de recogida similares.
Per mitigar el problema dels purins
Incentivar la reducció de la cabanya porcina del Moianès. És una acció necessària per posar fre a la indústria porcina catalana, que està desbocada.
PÀGINA PER COMPLETAR