Vés al contingut

Ampliació de l’escorxador

  • Escorxador Comarcal del Moianès SA (ECM) vol multiplicar per 6,8 la superfície, principalment per fer producte elaborat congelat, que exportaria. Segons xifres que va donar el propietari sobre aliments congelats, en els últims 4 anys s’hauria multiplicat per 84 el consum energètic de la cadena de distribució alimentària global. En plena emergència climàtica. Més informació en aquesta pàgina.
  • Actualment ECM produeix el doble de carn de la que se li ha autoritzat, i consumeix al voltant d’un 25% de l’aigua de Moià. Dels porcs que sacrifica ECM, com a màxim un 18% podrien ser del Moianès. De la carn de porc que en surt, com a màxim un 0,23% es podrien consumir al Moianès. Més informació en aquesta pàgina.
  • Si Catalunya fos un país, seria el 10è productor mundial de carn de porc, i n’exporta més del 80%. Alhora, les aigües de gairebé el 40% de la superfície catalana estan contaminades per nitrats. Més informació en aquesta pàgina.
  • L’aigua que gasta el sector porcí català en un any ronda un 56% de la capacitat del Pantà de Sau. Si es compta la necessària en tot el cicle de vida (afegint-hi el cultiu de matèries primeres importades per fer pinso), surt que gasta 117 pantans de Sau plens fins a dalt cada any. Més informació en aquesta pàgina.
  • Bona part d’aquestes matèries primeres, blat de moro i soja, procedeixen de monocultius que s’expandeixen desforestant o usurpant terres a les poblacions locals. Si les cultivéssim aquí caldria doblar l’actual superfície agrària utilitzada de Catalunya. Més informació en aquesta pàgina.
  • Al llarg de tot el cicle de vida dels productes carnis s’emeten un 15%-20% dels gasos d’efecte hivernacle a nivell global.