Volum de sacrificis i transport
A l’escorxador s’hi sacrifiquen 2.600 porcs cada dia, segons va dir Teòfil Camí a la xerrada que va fer a Les Faixes el 26 d’abril.
Segons l’autorització ambiental de la Generalitat, de l’escorxador en poden sortir 117,4 tones de carn de porc cada dia. Per tant, com que segons l’Informe Anual del Sector Porcí 2022 el pes mitjà de porc d’entrada són 114,7 kg i de cada porc se’n perd un 21,3% en residus o altres usos, l’escorxador està autoritzat a matar uns 1.300 porcs diaris; la meitat dels que mata. La Generalitat també autoritza a sortir de l’escorxador 6,6 tones diàries d’altres carns, entre boví, oví i cabrum.
Interpel·lat a la xerrada per la diferència entre la quantitat autoritzada i la real, Camí va respondre que és perquè utilitza l’autorització per produir altres carns per produir carn de porc. Desconeixem si està permès “convalidar” una autorització per l’altra, però en tot cas seria per 6,6 tones de carn, un 5,6% de la permesa. Com a mínim podem dir, doncs, que l’escorxador produeix pràcticament el doble de carn de la permesa.
Camí també va dir que cada camió transporta 200 porcs, de manera que cada dia arriben al Polígon 13 camions de porcs i en marxen uns altres 13.
L’escorxador deu produir també el doble de carn que la permesa, és a dir, unes 115 tones diàries. Desconeixem el nombre de camions que se l’enduen diàriament, en moltes ocasions cap a Vic, on el propietari té una nau congeladora.
Consum d’aigua
ECM té una autorització ambiental per gastar 36.244 m3 d’aigua anuals. Quin és el seu consum real no ho podem saber exactament, però en tenim estimacions.

En una xerrada sobre sequera l’estiu del 2023, l’alcalde va dir que s’endú el 25% del consum d’aigua de Moià. Segons dades obtingudes d’Aigües de Moià per l’entitat ecologista El Fanal, el 2023 el consum d’aigua del poble va ser de 516.150 m3, i per tant el d’ECM hauria set de 129.038 m3: 3,6 vegades més que la que té autoritzada. I és, d’altra banda, un 70% del consum industrial del poble.
Ara bé. Si comptem que ECM sacrifica 2.600 porcs cada dia, tal com va dir el propietari de l’escorxador en una xerrada a Les Faixes el 26 d’abril del 2024 (i que és el doble del que té autoritzat), i donat que l’any té 249 dies laborables, sortiria que gasta de mitjana 199 litres per cap de porc sacrificat. Però, segons l’article El repte de reutilitzar l’aigua del sector carni, de l’agència Creacció i que informa sobre els projectes que centres de recerca osonencs estan fent sobre consum d’aigua en el sector carni, els escorxadors de porcí fan servir entre 250 i 550 litres per cap sacrificat. Si fem la hipòtesi que ECM gastés el valor mínim d’aquesta finestra, surt que consumiria el 31% de l’aigua de Moià.
Un fet molt rellevant és que, durant la sequera, el consum industrial d’aigua a Moià –un 70% del qual seria d’ECM, com hem vist– no va complir les restriccions normatives, ans al contrari: va arribar a superar els topalls fins en un 33%, el segon trimestre de 2024 (i un 26,5% de mitjana durant tot el 2024). Són resultats obtinguts pel Fanal a partir d’una anàlisi de les dades de consum obtingudes d’Aigües de Moià.
Relació productiva amb la comarca
Parlant amb els ramaders del Moianès, El Fanal també ha comptat que només un 0,08% dels porcs que entren a l’escorxador s’han criat a la comarca. I, certament, els camions vénen de força més lluny: se n’han vist de diversos llocs de l’Estat espanyol, de Portugal i fins i tot d’Hongria.
I al Moianès s’hi podria consumir com a màxim un 0,23% de la carn que surt de l’escorxador. Partint de les xifres de sacrificis/dia, dies de treball, pes mitjà de porc d’entrada i % de merma per porc que ja hem vist, s’obté que de l’escorxador en surten 57.960.688 quilos anuals de carn. L’Informe Anual del Sector Porcí 2022 també diu que de mitjana mengem anualment per cap 9,34 kg de carn de porc al tall (sense processar). La població al Moianès és de 14.668 persones (xifra Idescat 2023), de manera que el consum de carn de porc al tall és de 136.999 quilos: un 0,23% de la que surt de l’escorxador (que no té perquè ser venuda a les carnisseries del Moianès). Si s’hi afegeix el consum de carn de porc processada s’arriba al 0,4%.