Per gestionar els residus orgànics
Instaurar un sistema de recollida porta a porta dels residus per tal d’obtenir una brossa orgànica sense materials impropis, i dur aquesta brossa i la resta de residus orgànics (indústria alimentària, restes de poda i jardineria, residus forestals) a una planta de compostatge a la qual només hi entrin residus orgànics per tal d’obtenir compost de qualitat, per adobar els camps retornant-hi la matèria orgànica que en vam treure quan vam collir-ne les plantes.
Promoure el compostatge domèstic i el comunitari, que de fet són la primera opció que proposa la Llei de Residus 7/2022 (estatal) per als residus orgànics: Las entidades locales, para el cumplimiento de lo establecido en el artículo 25, adoptarán las medidas necesarias para la separación y el reciclado en origen de los biorresiduos mediante su compostaje doméstico y comunitario, en especial en entidades locales cuya población sea inferior a 1000 habitantes.
El que diu l’article 25 és que los residuos se recogerán por separado y no se mezclarán con otros residuos u otros materiales con propiedades diferentes, i que se deberán priorizar los modelos de recogida más eficientes, como el puerta a puerta o el uso de contenedores cerrados o inteligentes que garanticen ratios de recogida similares.
Per mitigar el problema dels purins
Incentivar la reducció de la cabanya porcina del Moianès (i, en la mesura que es pugui, de Catalunya en general).
L’Estratègia Catalana de Biogàs i Pla d’Acció 2024-2030 preveu multiplicar per 10 la quantitat de purins que es porten a plantes de biogàs. El que s’aconseguiria d’aquesta manera és perpetuar la indústria porcina catalana, que tal com es veu en aquesta pàgina està hipertrofiada d’una manera totalment forassenyada, per molts factors.
Un dels arguments de l’Estratègia és que així els purins no contaminarien els aqüífers, però és que no han d’anar ni als aqüífers, ni a plantes de biogàs, ni enlloc: s’ha d’aturar i reduir dràsticament la quantitat de purins que es generen, que no es generen per poder-nos alimentar amb carn de porc sinó per produir una carn que s’exporta en més d’un 80%.
Un altre argument és que així s’evitarien emissions de metà, un gas amb un potent efecte hivernacle. Però, tal com s’explica més detalladament en aquesta pàgina, les emissions de metà dels purins si de cas s’evitarien en una planta de biogàs a la granja mateixa; si s’han de transportar fins a una planta, bona part del metà ja no hi serà i s’haurà reduït la capacitat generadora de biogàs del purí. Per reduir les emissions de metà cal posar el focus en la ramaderia de remugants, que tal com es veu en aquesta pàgina, a l’apartat de dedicat a productes carnis i canvi climàtic, n’és de molt llarg la principal emissora.