PUNTS CLAU:
- Les plantes de biogàs es fan sobretot per tractar purins, per tal de perpetuar una indústria porcina hipertrofiada i contaminant. Posar-hi residus orgànics és malbaratar un recurs valuosíssim per recuperar la fertilitat de la terra. Més informació en aquesta pàgina.
- El primer manament de la transició energètica ha de ser la reducció del consum d’energia. El biogàs és una font d’energia renovable menor. Més informació en aquesta pàgina.
- Les plantes de biogàs emeten pudors i tòxics, per això s’aconsella posar-les a mínim 2 km de llocs habitats. Amb la ubicació prevista per a la planta de Moià, tot el poble excepte Montví estaria a menys de 2 km, i l’habitatge més proper seria a 500 metres. La marinada va de la planta cap al poble. Més informació en aquesta pàgina.
- Les entrades de materials a la planta anunciades per l’alcalde no es podem complir. Tanmateix, cal que es planifiquin clarament per evitar que en el futur s’hi vulguin portar altres tipus de residus, o procedents d’altres orígens, etc. Més informació en aquesta pàgina.
- Ara com ara no està clar que la part líquida del digestat pugui entrar a la depuradora. Pel que fa a la part sòlida, no es podria vendre com a producte sinó com a residu, a un preu considerablement més baix. Més informació en aquesta pàgina.
- S’ha concedit a l’Ajuntament una subvenció Next Generation de 3,3 milions d’euros per construir la planta (un 42,6% del cost total previst). Per tal de poder-la rebre la planta hauria d’estar acabada i operativa el 31 d’octubre del 2025. Més informació en aquesta pàgina.
- La rendibilitat econòmica de la planta de biogàs podria ser justeta. Més informació en aquesta pàgina.